niedziela, 31 lipca 2011

MURZYNEK Z OWOCAMI


"Od bardzo dawna mieliśmy ochotę na murzynka lub piernika... Z racji tego, że mamy lato i świeże owoce, zrobiłam murzynka z owocami :). Oczywiście rodzince bardzo smakował. Idealny na rozweselenie pochmurnego i deszczowego niedzielnego popołudnia."


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200g margaryny,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 1/5 szklanka cukru (ja dałam niecałą szklankę)
  • 5 jaj
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 cukier waniliowy (30g)
  • 2 gruszki, 1 jabłko, 1/4 kg śliwek (ja użyłam ok. 500g czereśni i 400g czerwonych porzeczek)

Wykonanie:
Margarynę, oliwę, cukier, kakao i wodę podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Otrzymaną masę przestudzić, a następnie połączyć z kolejno dodawanymi żółtkami. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Składniki wymieszać, po czym dodać sztywną pianę z białek. Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 24cmx24cm, na wierzch ułożyć owoce. Piec w 170 stopniach przez ok. 1h. 

piątek, 29 lipca 2011

BUŁECZKI MLECZNE


" Przez te kilka pochmurnych, deszczowych dni zajęłam się przeglądaniem książek kucharskich :).  Znalazłam sporo ciekawych i prostych przepisów. Dziś natknęłam się na bułeczki mleczne, wyglądały tak pięknie na zdjęciu, że musiałam je wypróbować :D.
I nie zawiodłam się, były Przepyszne!!.
Chodź nie jestem fanką bułek, to te będą z pewnością moimi ulubionymi. Są tak delikatne, maślane, rozpływające się w ustach... Takich bułeczek jeszcze nie jadłam :). Z dodatkiem masełka i miodu..... Mniam! :D. 
Przepis na bułeczki pochodzi z książki "Kuchnia Polska" Ewy Aszkiewicz "


Składniki na ok.10 bułeczek
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 dag drożdży,
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1/3 (8 dag) masła,
  • szklanka mleka,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • szczypta soli,

Wykonanie:

Roztopiony tłuszcz odstawiamy do przechłodzenia. W ciepłym mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy żółtka, pozostały cukier, skórkę z cytryny, sól. Składniki mieszamy dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopiony, letni tłuszcz i dalej wyrabiamy, aż będzie jednolite, sprężyste i lśniące. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy je na równe części i formujemy małe bułeczki. Odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy w temp. 160 stopni przez ok. 30 minut. Smacznego!

czwartek, 28 lipca 2011

RAZOWE PIEROGI Z SEREM

 



"Dziś przepis na zdrowe i pyszne pierogi z serem :). Wykorzystałam przepis z naszego bloga na pełnoziarniste pierogi. Ciasto i farsz robi się bardzo szybko. Polecam!"








Na ciasto (składniki na ok. 20 pierogów):
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody 
  • szczypta soli
Na farsz: 
  • 250g sera białego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • jajko
  • 1 łyżka miodu
Mąkę i sól zagnieść z ciepłą wodą, ciasto zawinąć w folię, odłożyć do lodówki na 15 minut. Ser zmielić, dodać jajko cukier, miód i dokładnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować cienko, wyciąć kółka, nałożyć na nie farsz i lepić klasyczne pierogi. (Jeżeli ciasto jest klejące i macie problem z rozwałkowaniem to podsypać, dość sporo, mąką pszenną, lub rozwałkować  je pomiędzy folią spożywczą). Gotować we wrzącej, osolonej wodzie (płaska łyżeczka soli). Gdy wypłyną do góry czekamy jeszcze około 1-2 minuty i wyjmujemy je łyżką cedzakową. Podawać z cynamonem. Smacznego!

wtorek, 26 lipca 2011

CIASTECZKA BRZOSKWINIE


" Ciasteczka te są bardzo efektowne, dlatego każdy skusi się na jedno :). Są bardzo pyszne, chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku. Z dodatkiem Nutelli smakują wybornie :D Polecam!"
  
Składniki:
 
- 4 jajka
- 250 ml oleju
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g + 4 łyżki mąki

Jajka zmiksować z cukrem i wanilią. Dodać olej , a potem 4 łyżki mąki i proszek do pieczenia , dokładnie wymieszać. Masę odstawić na 1 godzinę (temp. pokojowa) , a następnie dodać 500 g mąki i wymieszać ręką lub drewnianą łyżką. Ciasto powinno być miękkie i może wydawać się zbyt klejące , ale w sumie nie powinno sprawić większych trudności podczas formowania. Gdyby jednak za bardzo kleiło się do rąk , można dosypać nieco mąki (tylko troszeczkę) albo natłuścić dłonie olejem. Ciasto nabierać łyżeczką i formować w dłoniach kuleczki wielkości niedużego orzecha włoskiego. Układać na dużej blasze wyłożonej pergaminem i piec w temp. 180 st.C przez 15-20 minut (ciastka NIE powinny się zarumienić).
Upieczone i ostudzone ciasteczka wydrążyć od spodu (najłatwiej "wwiercać się" łyżeczką). Okruszki zachować do nadzienia.

Nadzienie:
- 1 słoik "Nutelli"(lub gęstego dżemu , marmolady)
- okruszki z ciasteczek
- ew. zmielone orzechy włoskie (pominęłam)

Dodatkowo:
- 1 szkl. mleka
- czerwony i żółty barwnik spożywczy
- cukier

Nutellę wymieszać z okruszkami (dodawać stopniowo , żeby masa nie była zbyt gęsta) , napełniać otwory w ciasteczkach , a także rozsmarowywać cienko po brzegach. Sklejać po dwa ciasteczka tworząc brzoskwinkę.
Mleko wlać do dwóch małych miseczek - do jednej dodać 2 krople barwnika żółtego , a do drugiej czerwonego (jeśli wolicie intensywniejszy kolor , należy dodać więcej barwnika). Ciasteczka zanurzać kolejno w jednej i drugiej miseczce (należy to robić szybko , żeby ciastka nie nasiąkły) , a następnie obtaczać w cukrze. Układać na tacy do wyschnięcia , a potem przełożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika.

niedziela, 24 lipca 2011

WYRÓŻNIENIE


Wyróżnienie otrzymałyśmy od Ilka, dziękujemy bardzo! :). Oto zasady, które trzeba spełnić:

1.Trzeba umieścić u siebie link do bloga osoby,
która przesłała nominację.
2. Należy wkleić powyższe logo na swoim blogu.
3. Potem napisać 7 rzeczy o sobie.
4. A na końcu nominować 16 osób i poinformować je o tym,
pisząc odpowiedni komentarz.
 
Justin:
  • Jestem osobą, która jest bardzo związana z rodziną,
  • Bardzo lubię tańczyć i śpiewać,
  • Kocham piec,
  • Cieszę się z tego, że bliscy są po prostu szczęśliwi :),
  • Martwię się o wszystko... :P,
  • Wolny czas spędzam na zakupach,
  • Odliczam dni kiedy znowu spotkam się z moją Kochaną Siostrzyczką :*
 
(Tutaj wpisze się moja siostra, kiedy będzie mieć czas :P)
 
Blogi, które wyróżniłyśmy:
 
http://ugotujmy.blogspot.com/
http://bakeandtaste.blogspot.com/
http://cynamonioliwka.blogspot.com/
http://czerwieniblekit.blox.pl/html
http://gotowaniecieszy.blox.pl/html
http://www.justmydelicious.com/
http://kornikwkuchni.blogspot.com/

SERNIK AMARETTO


"Zdecydowanie sernik ten jest jednym z moich ulubionych :) Z pewnością upiekę go jeszcze nie raz. 
Jest bardzo kremowy, delikatny, najlepiej smakuje kiedy go lekko schłodzimy w lodówce.
Istne "Niebo w Gębie" :) Polecam! "

Spód
  •  2  1/2 szklanki zgnieciony krakersów graham (ja użyłam herbatników)
  •  2/3 szklanki roztopionego masła  

Do wypełnienia: 
  • 1 kg sera
  • 6 jaj 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki stopionego masła
  • 1  łyżka soku z cytryny
  • 450g  śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki likieru Amaretto

Wykonanie:
Ciasta pokrusz i wymieszaj z masłem. Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć pokruszonymi ciastkami. Włożyć do lodówki.
Zmiksuj ser, dodawaj jajka cały czas miksując. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy ser wylać na spód.
Umieść tortownicę na brytfance i wypełnij ją gorącą wodą.
Piec w temperaturze 180 ° C przez 1-2 godziny, aż środek sernika będzie twardy.


Źródło: Sernik Amaretto

czwartek, 21 lipca 2011

BABECZKI Z GALARETKĄ PORZECZKOWĄ I KREMOWĄ CZAPECZKĄ


"Babeczki były hitem tegorocznych imienin mojego taty :) Każdy widząc taki wypiek nie mógł nie skusić się na jedną.
Są bardzo wilgotne, z dodatkiem lekko kwaskowatej domowej galaretki porzeczkowej są pyszne. Krem z serków idealnie łączy się w całość tworząc niepowtarzalny smak."

Składniki na 12 sztuk:
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła roztopionego
  • 100 g cukru
  • 100 g śmietany  kwaśnej 18%
  • 50 ml mleka
  • 1 jajko
  • mały słoiczek galaretki porzeczkowej (użyłam galaretki własnej roboty z czerwonych porzeczek)

Składniki na krem: 
  • 200g serka kremowego (użyłam serka Turek prostokątnego płaskie pudełko)
  • 2 łyżeczki cukru pudru (cukier zastąpiłam 2 łyżeczkami miodu)
  • odrobina syropu z czerwonej porzeczki

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, jajko, śmietanę, mleko, cukier i roztopione masło. Całość zmiksować. Przygotować formę na muffinki, do papilotek włożyć porcję ciasta. Piec w 200 stopniach 15-20 minut.
Serek ubijamy z cukrem (miodem), dodajemy syropu z porzeczki. Wystudzonym babeczkom odcinamy górną część, robimy wgłębienie i wkładamy łyżeczkę galaretki. Przykrywamy odciętą część babeczki.
Na koniec babeczki udekorować porcją kremu i na szczycie odrobiną galaretki.

niedziela, 17 lipca 2011

ŁABĘDZI PUCH


"Kilka dni temu znalazłam ciekawy przepis na ciasto o nazwie "Łabędzi Puch". Zainteresowała mnie masa zrobiona z dodatkiem bułki :). Ciasto to trzeba było koniecznie wypróbować.

Rzeczywiście jak sama nazwa mówi masa jest bardzo delikatna i kremowa. Z dodatkiem kokosu i powideł śliwkowych ciasto jest bardzo dobre. Polecam!"

Składniki:

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
  • 2 1/2 szklanki mleka
  • 2 (czerstwe) bułki kajzerki
  • 1/4szkl cukru
  • 10 dkg wiórek kokosu
  • 250g masła (dobrej jakości)
  • powidła śliwkowe

Wykonanie: 
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Kiedy piana będzie już sztywna dodajemy żółtka. Następnie olej, mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy delikatnie łyżką. Wlewamy na blaszkę o wymiarach 25x35 cm wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 25 minut.
Po upieczeniu, biszkopt przekroić na dwie części.
Masa: W mleku namoczyć bułki, dodać cukier i wiórki kokosowe. Całość zagotować i wystudzić. Margarynę zmiksować i małymi porcjami dodawać zimną masę kokosową.
Na spodnią część biszkoptu wyłożyć powidła śliwkowe. Na dżem wykładamy 3/4 masy. Przykryć drugą część biszkoptu. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę i posypać uprażonymi migdałami.

Źródło: Łabędzi Puch

sobota, 16 lipca 2011

MARKIZY Z KARMELEM


"Zbliżają się kolejne imieniny mojego taty. W niedzielę odwiedzi nas bardzo dużo gości.... :). 
Znowu czekało mnie pieczenie ciast i ciasteczek, aby wszystkich zadowolić słodkościami. Pierwszą moją propozycją dla jutrzejszych gości są ciasteczka z karmelem. 
Jak to mój brat określił: "no, to jest to...:D Pycha!" Bardzo mu smakowały, mam nadzieję, że innym też będą :) Polecam !"

Ciastka:
125 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
250 g mąki
115 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko

Karmel:
30 g masła
95 g cukru
160 g mleka skondensowanego

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w malakserze albo w misce i zagnieść ciasto. Będzie dosyć twarde, ale pod wpływem wałkowania, będzie bardziej miękkie.
Rozwałkować na grubość 0,5 cm i wykrawać ciastka okrągłą foremką. Moja miała 5 cm średnicy.
Piekarnik nagrzać do 170 st C (lub 150 st z termoobiegiem).
Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miedzy nimi 3 cm odstępy.
Wstawić do piekarnika i piec 15-17 minut (na termoobiegu 13-15 minut).
Ciastka powinny być delikatnie złote, ale nie brązowe.
Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika i pozwolić ciastkom wystygnąć.
Ostudzone ciastka przekładać karmelem:

Karmel:
Cukier i masło umieścić w rondelku i podgrzewać na wolnym ogniu do czasu, aż cukier się rozpuści, następnie bardzo powoli (może pryskać) wlewać mleko i ciągle mieszając gotować do czasu aż karmel zacznie gęstnieć. Podgotować jeszcze 2-3 minuty, zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Letnim karmelem przekładać ciastka i sklejać je po dwa.

piątek, 8 lipca 2011

ZALETTI - WENECKIE CIASTECZKA Z RODZYNKAMI


"Po powrocie z Włoch trudno było wrócić do "normalności" :). Jest to bardzo piękny kraj, mam nadzieję, że będę tam jeszcze nie raz... :P Rogalików francuskich (które był tam podawane) masz już dość na dobre kilka miesięcy. W czasie pobytu we Włoszech nie znalazłam, żadnej cukierni... co było dla mnie wielkim zdziwieniem, ale za to Pizzeri było bardzo dużo :)
Dziś Polecam Zaletti, małe kukurydziane ciasteczka pochodzące z obszaru Wenecji, mają one charakterystyczny spłaszczony kształt rombu. 
Myślałam, że będą to takie normalne, zwykłe ciasteczka. Myliłam się! Są przepyszne, miękkie w środku, z dodatkiem rodzynek po prostu Pycha :) Idealne na podwieczorek lub jako deser z lampką dobrego włoskiego wina :D"

Justin



Składniki:
  • 125 g mąki kukurydzianej
  • 125 g mąki pszennej 
  • 100 g masła 
  • 75 g cukru (użyłam 50g cukru)
  • 2  jaja 
  • 50 g rodzynek sułtańskich (dałam 80g)
  • szczypta soli
Wymieszać obie mąki i rodzynki. W osobnej misce ubić jajka z cukrem i solą. Do mąki dodać masło i ubitą masę jajeczną. Wszystko razem zagnieść. W razie potrzeby można dodać mleko.
Gotowe ciasto rozwałkować, foremką w kształcie rombu wykrawać ciasteczka i układać na blaszce. Piec w 180 stopniach ok. 15 minut. Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło: Zaletti