wtorek, 15 stycznia 2013

TRÓJKĄTY Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z POWIDŁAMI I RODZYNKAMI

"Dziś przepis na prosty a zarazem efektowny wypiek - trójkąty z ciasta francuskiego.

Z racji naszego wczorajszego lenistwa i chęci spędzenia wolnego popołudnia w domu, inspiracji na nadzienie do ciastek szukałyśmy w lodówce i kuchennych zakamarkach. Wykorzystałyśmy więc do niego domowej roboty powidła, cynamon oraz rodzynki. Całość wypieku dopełniły chrupiące płatki migdałowe. Gorąco polecamy!" 

Justyna&Dorota



Składniki na 15 trójkątów:
  • 275 g ciasta francuskiego (1 płat)
  • 1 słoiczek powideł (ok. 290g)
  • pół szklanki rodzynek
  • pół szklanki płatków migdałów
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania
  • cukier trzcinowy do posypania (opcjonalnie)

Nadzienie:
Powidła przełożyć do miseczki. Wsypać rodzynki oraz cynamon, dokładnie wymieszać. 

Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę (powinno mieć temperaturę pokojową). Podzielić je na 15 równych kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć powidła.  Brzegi ciastek posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, następnie złożyć na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zlepiać ciastka dokładnie dociskając boki palcami. Trójkąciki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować jajkiem. Każde ciastko obficie posypać płatkami migdałów oraz cukrem trzcinowym. 

Piec w temperaturze 220ºC przez około 20 - 25 minut, aż ciasto będzie miało złoty kolor. Smacznego!

6 komentarzy:

Marta pisze...

podpieczone migdały przepięknie wyglądają!

Unknown pisze...

uwielbiam takie trójkąty rogaliki.. mmm mniam! pysznie wyglądają na zdjęciu:)

Natalia pisze...

Fajne - proste, eleganckie i szybkie

Cassie pisze...

apetycznie wygląda, uwielbiam ciasto francuskie ;]

Patrycja Reszko pisze...

Nic, tylko trzeba kupić ciasto fracuskie!

Anonimowy pisze...

pyszne trójkąciki:) bardzo szybko się robi i równie szybko znikają..pychotki;0